2008-03-26

Borges

Jag tittade in på Facebook för första gången på länge och såg att applikationen iRead helt gratis och oprovocerat tillhandahållit mig 25 bokrekommendationer, baserat på de 5-6 böcker jag lagt in där. Jag kollade snabbt de första och fastnade för Jorge Luis Borges "Labyrinter".
Obildad som jag är, hade jag snarare satt honom som sångare, men när jag nu läser på Wikipedia om honom förstår jag att det måste vara någon annan argentinare jag tänker på.
Hur som helst hade boken fått bra recensioner av andra användare. Den skulle vara "intelligent" och "klurigt" skriven. Ja, det går jag igång på!
Så jag begav mig till Aspuddens bibliotek och lånade boken. På vägen hem började jag fundera på om Borges inte hade fått Nobelpriset. Jag var inte säker, men trodde att jag hade sett hans namn på listan. Och om det nu var så att han hade fått priset, hur skulle jag då göra? Skulle jag läsa den här boken redan nu och välja en annan när det väl var dags "på riktigt" eller skulle jag lämna tillbaka boken oläst? Med författare som jag redan läst är det naturligtvis enklare. Där är jag helt fri att läsa fler böcker utan hänsyn till mitt maraton.
Nu visar det sig dock att jag inte har någon som helst koll på den här mannen. Han har inte fått Nobelpriset, så jag kan lugnt läsa "Labyrinter" redan nu, så snart jag är klar med "Flyga drake". Jag har nämligen svårt att ha flera böcker igång samtidigt, men det blir ett annat inlägg.

Ja, sådana här saker kan jag gå och oroa mig för. Är jag normal?

1 kommentar:

Svensson sa...

Borges hade oförsiktigheten att ta emot ett litterärt pris av Chilejuntan. Detta svarlistade honom i de finare litterära rummen, och således blev det inget Nobelpris...

Har själv bloggat om mannen. Klicka på "svensson" här ovan, och väl på bloggen på etiketten "Jorge Luis Borges".