2009-05-07

Användbara recept


Har jag skrivit om det här förut? Förlåt i så fall. Eller nej, det här är så viktigt att det är värt att upprepas!

Kära receptförfattare!
När ni skriver era recept, kan ni då vara så goda att skriva instruktionerna i sådan ordning att man tappar så lite tid som möjligt på att vänta på att ett moment ska bli färdigt. Ett exempel? Jag ska ger er praktexemplet på en gång! I nästan alla recept där det ingår att smälta smör och låta det svalna står denna instruktion när man ska tillsätta det smälta och avsvalnade smöret.

Skriv inte så! Att smälta smör och låta det svalna tar minst tio minuter, beroende på mängd. Om det då i receptet står:

1. Blanda ditten och datten.
2. Smält x g smör och låt det svalna.
3. Rör i smöret. innebär detta man tappar minst tio minuter på steg 2.

Skriv istället som man borde göra:

1. Börja smälta x g smör.
2. Blanda ditten och datten medan smöret smälter och sedan svalnar.
3. Rör i smöret.

Se där, man kan göra saker medan smöret står och smälter i kastrullen! Ska det vara svårt (och nej, jag tycker inte att man ska behöva läsa igenom hela receptet och planera momentens ordning själv).

2 kommentarer:

Jon Söder sa...

Jag använder oftast flytande margarin så slipper jag fundera. Då jag inte är någon matfettsgourmet så märker jag oftast ingen skillnad.

Anders sa...

Det är smart. De gånger jag har haft flytande margarin hemma och stött på ett sånt här recept har det ju nästan varit tvärtom - att man har stått lett i mjugg och ömkat de stackars satarna som nu måste tappa värdefulla minuter med sitt otympliga smörpaket (för att inte tala om det tappade matlagningstempot som gör att man kan gå och göra nåt annat medan smöret smälter, vilket medför en överhängande risk för brända råvaror...)