2008-02-08

Nobelpristagarmaraton börjar nu!

Så blev det då dags att göra slag i saken och påbörja min långa vandring ut ur kulturskymningen, in i den upplysta och belästa dagen. Jag åkte således in till stadsbiblioteket för att låna de första tre nobelpristagarna i litteratur: "Stances et poémes" av Sully Prudhomme, "Romersk historia" av Theodor Mommsen och "Synnöve Solbakken" av Bjørnstjerne Bjørnson. Vilka av pristagarnas verk jag ska läsa har jag valt genom en inte alltför djup analys av vilket som vid en snabb blick verkar vara den mest betydande utgåvan.
Allt gick bra till en början. Elias lät sig lämnas på dagis utan knussel och Anael somnade klädsamt på Sveavägen, precis som planerat. Men vid sökdatorn stötte jag på patrull. Tydligen är nobelpristagarmaraton ingen folksport. Både Prudhomme och Mommsen låg gömda i källaren och var tvungna att beställas, och Bj
ørnson stod två våningar upp på galleri 2. Men nu hade jag inlett mitt maraton och tänkte inte ge vika. Alltså beställde jag min poet och min historiker och sprang snabbt upp till galleri 2 och rafsade till mig kärlekshistorien om Synnöve medan Anael låg kvar i bokhallen och sov. Omslaget var minst sagt förvånande. Jag ska scanna in och lägga upp här, så får ni se. Om det inte osar kiosklitteratur om det omslaget, så vet jag inte vad. Men den ska bli intressant att läsa. En nobelpristagare förklädd till Harlequin-roman.
Men först måste jag läsa Sully Prudhommes "Stances et poémes". Jag måste läsa dem i tur och ordning, annars går det inte. Jag väljer att läsa diktsamlingen på franska (och eventuellt även på svenska) och slår därmed fast upplägget för resten av maratonet. Böckerna ska läsas på originalspråk så långt det är möjligt (dvs att jag ska läsa på svenska, engelska eller franska).
Theodor Mommsens romerska historia riskerar ju att bli den första riktigt träiga och jobbiga boken att ta sig igenom under resans gång (och säkerligen inte den sista), men det ska nog gå.
Nu måste jag komma på något bra sätt att ta mig in till biblioteket igen under helgen för att hämta mina dammiga beställningar. I fortsättningen ska jag nog offra en tia och beställa hemifrån dagen innan.
Jag ska skriva några ord och högst subjektivt bedöma alla pristagare allteftersom jag har betat av dem.
Nu är jag igång. Nu kör vi. Om några år ska jag vara i mål...

2 kommentarer:

Jon Söder sa...

Låter kanske lite tvångsmässigt det där. Rapportera gärna om guldkornen så vi slöläsare kan nöja oss med att läsa de som är bra.

Anders sa...

Tvångsmässigt? Nu förstår jag inte. Jag måste ju gå igenom det här. Jag måste, det har rösterna sagt.